Powinniśmy także wiedzieć, dlaczego wiele osób wybiera właśnie śrutę rzepakową, jakie są jej właściwości oraz działanie. To wszystko ma kluczowe znaczenie, kiedy chcemy zrozumieć, do czego nam przyda się właśnie śruta rzepakowa. W tym artykule powiemy sobie o niej wiele i postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego warto stawiać właśnie na śrutę rzepakową. Zatem zapraszam do miłej lektury.
Jakie jest działanie oraz jakie są właściwości śruty rzepakowej?
Na pewno musimy zdawać sobie sprawę z tego, że taka rzepakowa śruta jest wolna od GMO. To dobra wiadomość dla nas, gdyż właśnie takiego produktu poszukujemy. Jest to komponent wysoko białkowy, który jest produktem ubocznym całego olejarskiego przemysłu. Musimy o tym wiedzieć oraz także musimy zwrócić uwagę na to, że śruta powstaje w odpowiednim procesie ekstrakcji tłuszczu z rzepaku, a w praktyce z jego nasion. Śrutę rzepakową cechuje zawartość dużych ilości białka. Jest to jak najbardziej wartościowy komponent, kiedy mowa o żywieniu zwierząt gospodarczych. Ten produkt stosuje się najczęściej w żywieniu wszystkich przeżuwaczy. Mamy na myśli także drób oraz trzodę chlewną. Pasze z rzepaku mają w sobie spore ilości niezwykle cennych dla zwierząt siarkowych aminokwasów (metionina, lizyna oraz cystyna).
Co musimy wiedzieć na temat dawkowania?
W przypadku krów mlecznych, które rozpoczynają laktację, warto zastosować śrutę sojową. Maksymalna ilość to 1 kilogram śruty rzepakowej, która przypada na jedną krowę. Jeśli natomiast chodzi o bydło opasowe, wtedy cały udział śruty z rzepaku w różnych treściwych mieszankach może wynieść maksymalnie 25 procent. Kiedy z kolei mamy na myśli żywienie cielaków, wtedy udział powinien być 10-procentowy we wszystkich treściwych mieszankach, zaś z wiekiem udział ten może wzrosnąć do 20 procent.
Jak oraz kiedy powinniśmy stosować śrutę rzepakową?
Warto także poznać odpowiedź na pytanie, jakie zastosowanie ma właśnie śruta rzepakowa. To ważna kwestia, której nie możemy lekceważyć. Jeśli chodzi o prawidłowe żywienie krów mlecznych oraz bydła opasowego, wtedy możemy korzystać ze śruty rzepakowej do pełnodawkowych pasz. Można też skorzystać z mieszanek pasz, które dodaje się z kolei do pasz objętościowych. Taką śrutę poekstrakcyjną możemy wymieszać razem ze śrutą zbożową – czyli na przykład z jęczmienia, pszenżyta albo też z pszenicy. Musimy ją uzupełnić odpowiednim premiksem mineralno – witaminowym. Kiedy chcemy natomiast żywić bydło opasowe oraz mleczne krowy, wtedy cennym komponentem jest śruta rzepakowa, określana często jako TMR. Tutaj znaczenie ma wybór odpowiednich mieszanek paszowych, które dodaje się do różnych typów pasz objętościowych. Nie możemy także zapominać o komponencie mieszanek paszowych, jakie podaje się krowom ze specjalnych automatów paszowych. Wszystko odbywa się w systemie zwanym PMR.
W żywieniu krów mlecznych oraz bydła opasowego musimy zwracać szczególną uwagę na detale, gdyż zdrowie oraz prawidłowy rozwój zwierząt gospodarczych powinny mieć kluczowe znaczenie dla nas. Zatem teraz już wiemy wiele o stosowaniu śruty rzepakowej w karmieniu zwierząt.
Najnowsze komentarze